Hande Sönmez – Aydınlık – Fare kedi oyununda roller değişirse

Sacher-Masoch’ın 19. yüzyılda kaleme aldığı kitabı Kürklü Venüs, Amerikalı oyun yazarı David Ives tarafından oyunlaştırıldı. Türkiye’de ise bu popüler metni uyarlayanlardan biri de Yolcu Tiyatro oldu. Ersin Umut Güler’in yönettiği ve Pervin Bağdat’la beraber rol aldığı oyun 2018’in en güzel sürprizlerinden.

Kürklü Venüs, tiyatro yönetmeni Thomas Novach ek’in kız arkadaşına telefonda dert yandığı bir sahneyle açılıyor. Sacher-Masoch’un mazoşist edebiyatın temel eserlerinden biri olarak sayılan Kürklü Venüs kitabını oyunlaştıran yönetmen “doğru” kadın oyuncuyu bir türlü bulamıyor. Telefonu kapatıp ofisten çıkmaya hazırlandığı anda CV’si, konuşması, hareketleri “faul” olan Vanda Jordan ofise giriyor. Thomas, kendisi için bir zaman kaybı olacağına kesin gözüyle baktığı bu kadını kibarca başından sağmaya çalışırken, Vanda’nın ısrarıyla metni beraber okumaya başlıyorlar.

GEÇİŞLER HARİKA

Metne girdiği ilk andan itibaren aylarca hazırlanmış bir oyuncu gibi “oynayan” ve okudukları sahneler ilerledikçe artan direktifleriyle Novachek’i yönlendiren (şüphesiz ki tek oyun okudukları değil) Vanda’nın yeteneğine hayran kalan Thomas, kendisini yavaş yavaş Vanda’ya teslim ediyor. Aynı ilham aldığı kitapta Severin von Kushemsk’nin yaptığı gibi… Ersin Umut Güler bir yönetmen olarak “oyun içinde oyunun” getirdiği geçişlerin altından büyük ustalıkla kalkmış. Pervin Bağdat saliseler farkla büründüğü iki ayrı kadında da çok iyi ve Güler’le nefis bir ikili olmuşlar. Bağdat’ın rolü daha zorlayıcı gibi gözükse de Ersin Umut Güler de manipüle edilmeye yatkın yönetmende çok iyi iş çıkarıyor. Oyunun rejisini de üstlenen Güler, metnin komedisi ve gerilimini seyirciyi oyundan bir an bile kopartmadan sahneye aktarmış. Sahnede bu yılın en uyumlu ikilisini izledim.

TUTKUYLA SALDIRGANLIK…

Kürklü Venüs hem kitap hem de oyunuyl, İnsanoğlunun karanlık taraflarını ele alırken acı çekmenin de bir bağımlılığına dönüşebileceğini gösteriyor. Ve de aslında buna ne kadar yatkın olduğumuza. Yoksa mükemmel bir nişanlısı olan Thomas Novachek nişanlısının yanına gitmek yerine gittikçe tekinsiz bir görünüm çizen Vanda’ya kapılmayı neden tercih etsin ki?

Dekor, kostüm ve ışık da öne çıkıyor

Şüphesiz dekor, kostüm ve ışık kullanımının oyuna sağladığı katkı Kürklü Venüs’un su gibi akmasını sağlayan önemli unsurlardan. Dekor ve ışık tasarımında (fon için seçilen resimler anlatılan dünyaya girmeyi kesinlikle kolaylaştırıyordu) Cem Yılmazer’e, isabetli kostüm seçimlerinde Özlem Kaya’ya tebrikler.

Yolcu Tiyatro, bu yıl en ses getirecek işlerden birine imza atmış. Doğru reji, harika oyunculuklar ve sonrasında üzerine düşünecek bol bol malzeme verecek “Kürklü Venüs”ü izleyin. 

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir